VOORBLAD - INLEIDING - 1400-1700 - 1700-1900 - ERFGOED - PERSOONLIJK - WEBLINKS
Erfgoed - Zakkendragershuisje terug naar het erfgoed-overzichtt    De lage aanbouw aan het Kraanhuis staat bekend als het Zakkendragershuisje. Volgens de mooie gevelsteenZakkendrager dateert het Zakkendragershuisje aan de Voorstraat uit 1653.

In dit huisje kwamen de broeders van het Zakkendragersgilde bijeen.
De per schip aangevoerde zakken graan, grondstof voor de vele distilleerderijen in Delfshaven, werden door de knechten van de zakkendragers uitgeladen en op de rug naar de pakhuizen en branderijen gedragen. Wanneer er een schip moest worden gelost, dan luidde men de klok. De zakkendragers kwamen op het klokkengelui af en dan ontbrandde de strijd over wie de lading mocht lossen. Meestal meldden zich meer zakkendragers aan dan er nodig waren. Een worp met de dobbelstenen moest uitmaken wie aan het werk kon gaan.


De enorme dobbelstenen zijn in het Zakkendragershuisje nog steeds
te bewonderen, net als de zwarte plank waarop de uitkomsten van de 'smak' (de worp) werden geschreven. Deze voorwerpen zijn nog authentieke herinneringen aan de zakkendragers.


Volgens een krantebericht van 24 februari 1955 uit het Rotterdamsch Nieuwsblad hebben de laatste zakkendragers tot 1943 bij Van Nelle gewerkt. Toen namen de hijskranen hun werk over.

Historisch Delfshaven: Zakkendragershuisje/Kraanhuis
   

Zakkendragershuisje/Kraanhuis


Historisch Delfshaven:  Zakkendragershuisje en het Kraanhuis

Historisch Delfshaven:  Zakkendragers huisjeIn het Zakkendragershuisje/Kraanhuis was tot 2007 een tingieterij gevestigd. Er werden door de tingieters Ger Horsten en Henk Torenvlied zowel voorwerpen en sieraden ambachtelijke vervaardigd als uit voorraad verkocht. Zie de foto hieronder. Deze tingieterij is inmiddels ter ziele. Momenteel wordt de ruimte gebruikt voor exposities en kleine evenementen.

tingieterij

Het deel van het pand met de klokketoren dat aan het Zakkendragershuisje vastzit is het Kraanhuis.


legal disclaimer terug naar het erfgoed-overzicht
TOP

©   J.G. Smits Delfshaven 2003