VOORBLAD - INLEIDING - 1400-1700 - 1700-1900 - ERFGOED - PERSOONLIJK - WEBLINKS
Erfgoed | de kop van Delfshaven terug naar het erfgoed-overzicht    


Wie over de Lage Erfbrug historisch Delfshaven binnenkomt ziet als eerste de Havenstraat en de brede Schiedamseweg, de "kop van Delfshaven". Aan dit gedeelte van de Schiedamseweg zijn aan beide zijden nog steeds mooie oude trapgevels, gevelversieringen en glas-in-loodramen te bewonderen.

Historisch Delfshaven: de Schiedamseweg

Hierboven: de Schiedamse weg, gezien vanaf net achter de sluis. De straat rechts is de Mathenesserdijk, een onderdeel van de vroegere Schielands Hoge Zeedijk. Ooit was het deze smalle dijk de doorgaande verbinding met Schiedam. De Schie loopt aan de rechterkant van deze dijk. De (Maas)dijk was er al lang voor de Delfshavense Schie werd gegraven. Zie ook deze prent (ca.1800 - Gerrit Groenewegen) van Delfshaven, gezien vanuit het noorden vanaf de Mathenesserdijk, met op de voorgrond de molen en het tolhuis. Op de hoek van de Mathenesserdijk is aan de sluis café "Soif" gevestigd. Vroeger was in dit pand de herberg: De Vergulde Swaen gevestigd (gebouwd in 1886). De herberg wordt genoemd in oude stukken omdat er openbare veilingen werden gehouden. Op veel oude foto's en ansichtkaarten is deze herberg een duidelijk herkenbaar oriëntatiepunt. De vergulde zwaan staat nog steeds bovenop de dakkapel.

Historisch Delfshaven: Schiedamseweg vanaf de Kolk

De Mathenesserdijk was tot ongeveer 1910 de verbinding van Rotterdam naar Schiedam. In 1909 werd de Schiedamseweg gerealiseerd. Wel is er een aantal 16e eeuwse huizen aan de Kolk en de Mathenesserdijk gesloopt om weg de benodigde ruimte te verschaffen. Boven het café op de hoek van de Mathenesserdijk
en de Schiedamseweg is een gedenksteen te zien met daarop de oude en de nieuwe weg naar Schiedam.

Historisch Delfshaven: de Schiedamsewewg

De Zuidkant van de Schiedamseweg. Op de foto boven gezien vanuit het westen, onder vanuit het oosten.

Historisch Delfshaven: Pand met Tapperij voorheen 't Kraantje
In het statige pand hierboven is Tapperij voorheen 't Kraantje gevestigd als ook antiquariaat Groenewoud.

Aan de andere kant van de Voorhaven vindt u Café de De Oude Sluis. De andere kant is te bewonderen op de pagina over de Kolk. Sinds de bouw en opening van het café in 1912 is het café tot 1976 in handen geweest van familie de Nijs. Deze familie was een echte horecafamilie en ze bezaten dan ook verscheidene café's in Delfshaven. Het interieur, zoals we dat heden ten dage aantreffen, is aangebracht tijdens de beginjaren van het café. Zo zijn de muurdecoraties ooit aangebracht door Italiaanse terassowerkers. Dit waren een soort stukadoors, die in het begin van de vorige eeuw werkzaam waren in Delfshaven.

De Oude Sluis in Historisch Delfshaven

Historisch Delfshaven: hoekpand
Lage Erfbrug, toegen tot Historisch Delfshaven

Oorspronkelijk liep het scheepvaartverkeer vanuit Delft, Leiden en Den Haag over Delfshaven en de Schiemond bij de Ruigeplaat. Gezien de geringe capaciteit van die oude vaarweg werd midden jaren '20 definitief besloten tot het graven van de Coolhaven en de Parksluizen. De opdracht tot de aanleg van de Parksluizen werd gegeven in 1928; in 1933 werd het werk opgeleverd. Sinds die tijd varen de schepen bij Delfshaven rechtdoor en buigen niet meer rechtsaf om via de, nu afgesloten, sluis de Kolk in te varen.



oude foto kolk in Delfshaven

De Aelbrechtskolk en de sluis gezien vanaf (waarschijnlijk) de toren van de Pelgimvaderskerk.


oude foto Lage Erfbrug Een foto van rond 1950.


Van de Lage Erfbrug werd toen al gezegd dat hij óf openstond of net openging.
Het is altijd weer wachten voor onze ‘brug der zuchten’.

Toen al en nu nog. Alleen is het verkeer nu wat drukker.


De Lage Erfbrug is vernoemd naar het Lage Erf. Dat was een laaggelegen plein aan de Aelbrechtskade, waar de Schie overging in de Kolk.

De sluis en de Schiedamseweg.

De Coolhaven was nog niet aangelegd. De Schie liep tot de kop van Delfshaven om hier via een haakse afslag naar rechts door de sluis in de Voorhaven te stromen. Die oude situatie is op
deze kaart
van de Delfshavense molens goed te zien. De huidige Schiedamse weg is op de kaart aangegeven met een streepjeslijn

Links cafe de Oude Sluis aan het begin van de Havenstraat.
Historisch Delfshaven: oude foto Schiedamseweg

Historisch Delfshaven: oude foto Schiedamseweg

Een foto uit de eerste helft van de vorige eeuw met uitzicht op de Aelbrechtsbrug en de Schiedamseweg.
De pagina Schiedamseweg bevat meer foto's van deze brede winkelstraat uit het begin van de vorige eeuw. De pagina de kop en de sluis rond 1900 gaat dieper in op het doortrekken van de Schiedamseweg.

Deze pagina behandelt de geschiedenis alle Delfshavense bruggen en sluizen.


legal disclaimer terug naar het erfgoed-overzicht
TOP

©   J.G. Smits Delfshaven 2003